HPHC = Samenwerken

HPHC werkt samen met uw medewerkers, leidinggevenden en HR professionals. Gericht op duurzame inzetbaarheid.

Maatwerk Arbodienst

U krijgt van uw huidige arbodienst niet de ondersteuning die u nodig heeft? In moeilijke dossiers blijft de terugkoppeling vaag en krijgt u niet het advies waar u en uw medewerker mee verder komen?
 
Dan is het tijd om over te stappen naar HPHC. Wij doen graag zaken met bevlogen werkgevers!

Het gaat om mensen!

Goed HR-beleid richt zich op ontwikkeling van mensen. Het vindt een persoonlijk antwoord op de vraag hoe iemand met plezier kan werken en tegelijkertijd fit en gelukkig blijft. Hoe balans kan worden gevonden tussen werk en privé en hoe een talent zich kan ontwikkelen. HPHC zorgt samen met u voor uw grootste kapitaal: uw mensen. En dat ziet u terug in de jaarresultaten.

Gezonde mensen. Gezond bedrijf.

HPHC helpt uw werknemers fit en in balans te blijven. Want gezonde werknemers vormen een gezond bedrijf. Dat is ons uitgangspunt. Healthy People Healthy Company.
Vragen? Bel of mail ons.
Vragen? Bel 088 222 5777 of
mail ze via het contactformulier 

Begrip van de baas doet wonderen

Geplaatst op 25.8.2011
Leidinggevenden die af en toe vragen hoe het thuis gaat, hebben vaak tevreden medewerkers die zich harder inzetten dan andere werknemers. Begrip van de baas doet wonderen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory onder 190.000 mensen.

Medewerkers die bij de 100 beste werkgevers van Nederland horen, zijn erg tevreden over de balans tussen werk en privé. Dat komt volgens de onderzoekers doordat ze meer persoonlijke aandacht krijgen van hun leidinggevenden dan medewerkers van andere bedrijven.


Wederzijds begrip

Effectory liet HR-trendwatcher Guido Heezen de resultaten verklaren: "Leidinggevenden die regelmatig in gesprek gaan met hun medewerkers en aandacht aan hen besteden, bouwen een goed contact met hun mensen op. Er ontstaat wederzijds begrip. Hierdoor zijn persoonlijke omstandigheden beter bespreekbaar. Heeft een medewerker bijvoorbeeld een ziek kind thuis, of moeten eens per week de kinderen wat eerder opgehaald worden, dan kan vaak samen een oplossing gevonden worden. De leidinggevende zal eerder geneigd zijn zich flexibel op te stellen, wat heel prettig is voor medewerkers. Zij ervaren hierdoor een betere werk/privé balans."


Stapje extra

Volgens het onderzoeksbureau ontstaat veel loyaliteit als de baas goodwill toont en zich flexibel opstelt. Daar plukt de werkgever zelf ook vruchten van. Als mensen zich gehoord voelen, worden verzuimde uren vaak uit zichzelf gecompenseerd. "De wil om iets terug te doen is groot", zegt Heezen. "Er wordt dus meestal niet minder gewerkt, in tegendeel zelfs. Medewerkers van de 100 Beste Werkgevers geven aan graag een stapje extra te zetten om bij te dragen aan het succes van hun werkgever."
 
Op woensdag 28 september worden de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 bekendgemaakt in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.
 
HPHC is een arbodienst met geregistreerde bedrijfsartsen die u op maat adviseren over effectief leiderschap en het terugdringen van verzuim.

 Bron: Effectory

Siësta op het werk krijgt tweede kans

Geplaatst op 24.8.2011
In Spanje is een middagdutje op het werk taboe sinds de economische crisis, maar de Duitsers, Japanners en Amerikanen hebben de siësta herontdekt. Want zo’n powernap is helemaal zo slecht nog niet, blijkt uit verschillende onderzoeken. Het verhoogt de productiviteit en voorkomt verzuim. Nederland loopt nog niet vooraan, maar steeds meer Westerse landen raken overtuigd, nu zelfs de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft aangetoond dat de powernap loont.
 
"Slimme ondernemers weten hoe belangrijk een creatieve pauze is voor het behoud van productiviteit, creativiteit en motivatie van de werknemers", liet de Duitse vereniging voor middenstanders onlangs weten bij monde van Mario Ohoven. Wie in Duitsland even wil opladen tijdens het werk, krijgt steeds vaker de mogelijkheid om languit te gaan. Vliegmaatschappij Lufthansa heeft siëstakamers voor de medewerkers, net als bouwketen Hornbach, chemiebedrijf BAF en autobouwer Opel.
 

Goede werkomgeving

 
De kans dat er ook een Nederlandse oproep in die richting komt, is bijzonder klein. Ondernemersvereniging MKB Nederland zegt zich totaal niet bezig te houden met een siësta en noemt het iets dat iedere ondernemer voor zichzelf moet uitmaken.

Vakbond FNV is in principe voorstander van de powernap, maar zet er niet specifiek op in. "Het gaat er wat ons betreft om dat werkgevers hun personeel een goede werkomgeving bieden waarin voldoende ruimte is voor ontspanning", zegt een woordvoerder. "We hebben hier zelf een stilteruimte waar we ons even kunnen terugtrekken. Of je dan slaapt, mediteert of gewoon even je gedachten verzet: dat maakt wat ons betreft niet uit. Belangrijk is dat de werkgever luistert naar de behoeften van de medewerkers, als die een fitnessruimte, een slaapstoel of een pingpongtafel willen, dan moet daarvoor worden gezorgd."


Productiever


Toch is er hier behoefte aan een dutje onder werknemers: de helft wil kunnen slapen op kantoor, blijkt uit recent onderzoek van ontwerpbureau SA DESIGN. Het gaat dan niet om een urenlange siësta zoals we die kennen uit Spanje, maar om een hazenslaapje van vijf tot twintig minuten. Dat verhoogt de arbeidsproductiviteit en creativiteit, bovendien werkt het geheugen beter waardoor er minder fouten worden gemaakt, toonde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aan. Ook uit diverse andere internationale onderzoeken bleek de zogenoemde powernap effectief. Het voorkomt verzuim en sommige wetenschappers beweren zelfs dat een middagdutje een burn-out kan voorkomen. Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat mensen die tussen de middag 100 minuten slapen daarna twintig procent beter presteren bij geheugentests dan hun collega’s die gewoon hadden doorgewerkt. De ideale siësta duurt volgens de NASA echter maximaal 26 minuten, de luchtverkeersleiders van de ruimtevaartorganisatie zijn dan aantoonbaar extra alert.
 

Cultuur

 
Toch is het hazenslaapje onder werktijd niet ingeburgerd in Nederland, in tegenstelling tot landen als de VS, Japan en Duitsland, waar het fenomeen juist weer een kans krijgt. In China is het recht op een middagdutje zelfs opgenomen in de wet. Volgens onderzoekers noemen Nederlanders de cultuur als reden waarom er weinig wordt geslapen op de werkvloer, het zit niet in onze genen, zogezegd. Een ander belangrijke reden is dat er gewoonweg nauwelijks gelegenheid is om te powernappen: slechts een handjevol bedrijven biedt slaapruimten of speciaal ontwikkelde powernapstoelen aan het personeel. De Nederlandse Spoorwegen is zo’n bedrijf. Op station Maastricht kunnen machinisten die wat tijd overhebben tussen twee diensten even de ogen sluiten in een speciale powernapstoel en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

K&H Chemicals uit Zwijndrecht experimenteerde met een powernapstoel en was daarover aangenaam verrast. Na een half uurtje rusten bleken de medewerkers frisser weer aan het werk te gaan. "Het is heerlijk, je zou het eens moeten proberen", zegt een woordvoerster. "We zijn een internationaal bedrijf dat in principe 24 uur per dag draait. Omdat onze medewerkers te maken hebben wisselende werktijden, is de powernapstoel een uitkomst." Het kostte het bedrijf wel wat moeite om de juiste stoel te vinden, gezien de hoge kosten. "De slaapstoelen kosten tussen de 2500 en 14.000 euro. Dat kan dus in de cijfers lopen, zeker als je meerdere stoelen nodig hebt. Maar het is het wel waard."
 

 
Op zoek naar een flexibele Arbodienst ? De bedrijfsartsen van HPHC leveren maatwerk. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Re-integratietraject gaat nog vaak fout

Geplaatst op 15.8.2011

Eén op de tien werkgevers gaat niet adequaat om met langdurig zieke werknemers. Dat blijkt volgens het Financiële Dagblad uit cijfers van het UWV. Werkgevers hebben meer verantwoordelijkheden als het gaat om re-integratie dan ze zelf soms beseffen.    

Als een werknemer twee jaar ziek is, beoordeelt de uitkeringsinstantie of werkgever en werknemer er samen genoeg aan hebben gedaan om weer aan de slag te kunnen, binnen of buiten het bedrijf. Bijna 10 procent blijft in gebreke, meldt het UWV. Zij krijgen een loonsanctie opgelegd en moeten het salaris nog maximaal een jaar doorbetalen. Werkgevers die er wel alles aan hebben gedaan om de werknemer te laten re-integreren, hoeven na twee jaar geen loon meer door te betalen en kunnen de medewerker laten gaan.

In het Financiële Dagblad zegt arbeidsdeskundige Cees Spaans van het UWV in Goes dat werkgevers wel steeds meer beseffen dat ze actief aan de slag moeten met zieke werknemers. Volgens hem wordt steeds vaker een deskundigenoordeel aangevraagd, waarmee duidelijk wordt of de werkgever op het goede spoor zit of dat er meer moet worden gedaan. Spaans benadrukt in de krant dat de bewijslast bij de werkgever ligt en dat die verantwoordelijk is voor een transparant dossier. Ook moet er goed op worden gelet dat de ingehuurde bedrijfsarts of arbodienst vakbekwaam is. Als dat niet zo blijkt te zijn, blijft de werkgever verantwoordelijk.

HPHC is een arbodienst met geregistreerde bedrijfsartsen die hun weg kennen binnen de regelgeving van het UWV. HPHC begeleidt re-integratietrajecten van a tot z.

Bron: FD

Lees hier het verhaal van havenwerker Ton


Geplaatst in: Re-integratie